Fritids Aktivitet
Sideskift. Brug de små pile. 

Kontakt information

Adresse:
Stationsgade 4,2.th 8570 Trustrup.
Telefon:
27 37 20 83
E-mail:
mammutten-37@hotmail.com

På denne side vil jeg prøve, ud fra min viden og det jeg har fundet, hist og her, at forklarer lidt om de basale teknikker bag, blandt andet, toning og overtone/strubesang.

Mit første møde med Lydhealing kom under en lokal livstils messe i Rønde, på djursland. Her traf jeg Marianne Hansen, der bor i Rodskov, som demonstrede Klang massage, hvortil hun bruger Tibetanske syngeskåle.

Hun overtalte min bror og jeg til at deltage i et Toning`s kursus som blev afholdt på Brobjergsskolen ( Archauz / Move´n Akt ) i Aarhus.

Her lærte vi at bruge vore stemmer på en helt anden måde, end man gør til korsang.

Især at man ved hjælp af monoton sang på vokalerne kan lave overtoner, der kan lyde som klokke, harpe eller endda fløjte, når man laver forskellige toner sammen, på den samme vokal.

 

Det handler i virkeligheden slet ikke om at synge rent og pænt. Grumme toner i harmoni har også evnen til at frembringe disse overtoner. Jeg har, ved flere lejligheder, arbejdet med at imitere dyrelyde i et sådan forum. Herunder kan det være vanskeligt at finde harmonier. Dog har ulve-klagesang vist sig at være fuld af overtoner.

Strube-sang

Desværre mestre jeg ikke helt denne unikke teknik endnu. Undervisning hos den mogolske stubesangs mester Hooso, har lært mig at mine mavemuskler ikke er stærke nok til at frembringe flere toner på samme tid, med mit organ. Derfor har det lille filmklip om de grundlæggende principper, med "N" og "L" lydene, hjulpet en hel del på denne udvikling af dem.
   De bedste strube-sangere er i stand til at frembringe, helt op til, 6 toner på en gang, ved at bruge de sekundære stemmelæber og luftrøret som klangbund men mange af tonerne dannes også ved at forme lyden med læberne og selve hulrummet i munden.

Kargiraa
Anstrengende Köömai
krig,sang,toner,shamanisme,kor
Lidt af en krig.

For uøvede kan det svære anstrængelser, at få de første spæde over og undertoner frem. De fleste øvede sangere vil nok mene at det er for voldsomt for stemmebåndet . Det kræver en utrolig god mave muskulatur og har mar det , kræver det ikke så meget af stemmen, er min erfaring.

Og så til noget helt andet.
Overtoner i musik+hang
Overtone lyd på fløjte

Der findes helt specielle overtone fløjter. Her vil jeg personligt fremhæve et Fagot lignende ( Slovakisk) instrument, kaldet en FUJURA. Døm selv ved at se filmklippet i midten her, eller klik på billedet herover og oplev lyden af en Hang Drum, som er en ny slags Steal Drum.

Tradisionel fløjte

Jeg er så vild med klangen af Fujura`en at mit næste rejsemål nok bliver Slovenien.
Noget tyder på at de orginale instrumenter bliver lavet af hyldetræ. Jeg er ret sikker på at vores nabo er meget træt af det hyldetræ der står i hans have. Hi hii.

Der er mange lighedspunkter mellem en Fujura og en Fagot men selv om udseendet minder om hinanden så ér Fujura`en et overtone instrument og det høres tydeligt på klangforskellen. Den øverste af de to her viste Fujura`er er lavet af pvc-rør.

Det store lydunivers 

OM / AUM er en af de mest brugbare lyde inden for Toning og Lydhealing.

To til en overtone
Et helt kor der synger på AUM
Også i morderne musik
En anden måde at lave overtoner. Strubesang
Kvindelig strubesanger
Hosoo fra Mongoliet
Fujura og overtonefløjte
Den orginale FUJURA
Fællesskabet 
Når lyset bryder frem.
lyset,centrum,gruppe,sang
Lyset er med os.
Vi bruger ofte lyset som inspiration til det arbejde der foregår, lydmæssigt, sådan en lydhealings aften. Det er altid rart at have en form for centrum i gruppen og her er et sterrinlys et godt samlepunkt.
En anden måde

Når vi samles til en øveaften, har vi som regel et eller flere lys tændt. For mig har det ingen rituel betydning men det er rigtig rart at have et punkt at fokusere på. Samtidig kan man også meditere på flammen, i de pauser der naturligt opstår når vi øver. Det ville nok være for anstrengende at øve i to timer uden pause.

 

Det er ofte sket for os, at vi ikke aftaler hvor længe vi laver toner og så sker der det forunderlige, efter måske 20 minutter, at vi pludselig stopper alle på en´ gang. Ligesom nogen havde en stop-knap de kunne styre alle med.

Vi har jo netop ingen styring, så det er ikke noget vi har indøvet på nogen måde.

Det er et naturligvis noget man selv må opleve og er svært at finde en forklaring på.

Strube-sang øvelser

På filmen får man et hurtigt grundkursus i en af de teknikker der kan anvendes til strubesang. Der skelnes skarpt mellem Mongolsk og Tuvensk strubesang, der hver for sig påstår at de har opfundet teknikken.  Tuva er et steppeland`s område og kan tydeligt høres på musik og sang fra den egn

Strubesang fra TUVA
stemme,øvelser,borbangnadyr,mund
og mester gør øvelser
Det er utoligt dejligt at have fundet andre med den samme interesse for Lydhealing. Med tiden er det blevet til mange unikke lyd oplevelser i de to grupper. Det får en helt anden dimension når man er samlet i flok og lader tonerene leve sit eget liv. Herunder kan der godt snige sig lidt strubesang´s øvelser ind, af og til.
Det er hårt ved stæmmen.

Den stemmeteknik HooSo demonstrer få filmklippet er ikke det sværeste han kan lave, med sin strubesang, men for en uøvet i strubesang, som jeg, kan det tage flere års andstrængelse, bare at nå i nærheden af denne kunnen. Der findes også her en hel del forskellige former for udøvenings teknikker.  Her kan nævnes Khöömai, Kagyraa og Sygyt som nogle af de mest kendte.

Shamanisme
shaman,tuva,tyva kyzy
Lidt shaman er man altid
Ordet Shaman stammer oprindeligt fra de Mongolske steppe stammer. På spørgsmålet om Shamanisme svarede  Hooso at vi alle er en slaks helbredere og det er en shaman også. Shamanen står samtidig for kontakten til den åndelige verden. Rigtige indianske åndelige vejledere kalder sig da også for medicinmænd eller åndemanere som de også kaldes på Grøndland. Det kommer sig nok af at den Grøndlanske ur-befolkning indvandrede via indlandsisen fra nordlige Canada og medbragte inuitternes stammekultur. Shamanen på billedet er fra Tuva, en lille stat mellem Mongoliet og Kasakstan, der hovedsageligt består af store steppeområder, hvor store hesteflokke galopperer rundt. Dette har påvirket den lokale sangkultur stærkt. Klik på billedet og hør et eksembel på kvindelig strubesang.
John. H. Pedersen.
Lav din egen hjemmeside med mono.net